Innowacja pedagogiczna „Jadalne dzieła sztuki”

W piątek, 21 października pani Beata Rogala we współpracy ze wszystkimi nauczycielami oraz chętnymi rodzicami przeprowadziła wśród uczniów klas I-VIII oraz dzieci z oddziałów przedszkolnych innowację pedagogiczną pt. „Jadalne dzieła sztuki”. Uczestnicy innowacji udowodnili, że są niezmiernie kreatywni i wykonali dzieła sztuki z warzyw, owoców oraz innych produktów spożywczych. Innowacja miała również charakter zdrowotny, ponieważ to właśnie w piątek obchodzony był Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Uczniowie, nauczyciele oraz rodzice po sfotografowaniu pełnych witamin dzieł sztuki, mogli je po prostu z apetytem zjeść.

Podczas tego dnia została również przygotowana dla uczniów zabawa „Escape school” – odpowiednik znanej gry „Escape room”,która polegała na odnalezieniu na szkolnym korytarzu ukrytych nazw owoców i warzyw w języku niemieckim lub angielskim. Uczniowie z pełną determinacją szukali wyrazów, ponieważ tylko ten, kto je znalazł i zapisał na karteczkę, mógł opuścić teren szkoły po skończonych zajęciach.

Z okazji Światowego Dnia Warzyw i Owoców Szkolne Koło Wolontariatu przeprowadziło również zbiórkę warzyw i owoców dla dzieci z kaliskiego Domu Dziecka.

Miniony piątek był nie tylko wspaniałą okazją do doskonalenia swoich umiejętności plastycznych i językowych, ale również do spędzania czasu z kolegami i koleżankami oraz rodzicami w kreatywny sposób.

Zapraszamy do fotorelacji:

Przejdź do galerii powiązanej z artykułem